Friday, 13 November 2015

UDANG GORENG DAUN KETUMBAR

Udang Goreng Daun Ketumbar


Bahan-bahanya:

15 ekor udang dibuang kulit  & dibelah belakang
1/2 biji bawang besar dihiris
1 rumpun daun ketumbar dihiris halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu teh air perahan limau nipis
3 sudu makan kicap cair
4 biji cili padi dihiris
garam & gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menggoreng (anggaran 4 sudu makan)

       

Cara Membuatnya:

1. Perap udang dengan daun ketumbar, bawang putih, Jus limau nipis & kicap cair  selama 15minit.
2. Panaskan minyak, masukkan perapan udang diatas. Kacau sehingga udang masak (bertukar warna kemerahan.
3. Masukkan hirisan cili padi, bawang besar, tambahkan garam, gula & perasa. Kacau hingga sebati & angkat.

       

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...