Friday, 13 November 2015

KERABU AYAM PAPRIK

 
Kerabu Ayam Paprik

Bahan-bahannya:
250gm daging ayam dipotong kecil
1 biji bawang besar holland dimayang halus
3 ulas bawang putih diketuk/ ditumbuk kasar
1 sudu makan pes cili maepranom
2 batang serai dihiris halus
6 biji cili padi diketuk @ dihiris kasar
4 helai daun limau purut dihiris halus
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis


       

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau  & layu.
2. Masukkan pes cili, kacau hingga sebati.
3. Masukkan ayam, kacau hingga masak.
4. Masukkan garam, gula, perasa, serai, cili padi & daun limau purut. Kacau hingga sebati.
5. Angkat, hiaskan dengan tomato & daun selasih. Sedia untuk dihidang.


       

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...