Friday, 13 November 2015

BUTTER VANILLA CAKE WITH CREAM CHEESE

Butter Vanilla Cake With Cream Cheese

Bahan-bahan: ( untuk kek)

1 kotak bancuhan butter kek segera brand nona
4 biji telur grade A ( Ummi guna 5 biji grade B)
250gm butter ( Ummi guna buttercup)


 

Cara membuatnya:

(boleh ikut panduan kat kotak kek nona, Ummi x ikut, guna cara dibawah)

1. Pukul  butter hingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji
2. Masukkan tepung segera kek nona, pukul hingga sebati.
3. Masukkan dalam loyang pembakar ( Ummi guna loyang empat segi 8'x8'), bakar dalam suhu 150°C selama 35- 45 minit, bergantung pd oven masing-masing).
4. Biarkan sejuk, sebelum keluarkan dari acuan.


Bahan utk frosting & filling:

500gm cream cheese ( Ummi guna 2 x 250gm philiphedea cream cheese)
250gm buttter (Ummi guna buttercup)
200gm gula icing


              

Cara membuatnya:
1. Pukul cream cheese & butter hingga kembang.
2. Masukkan gula icing, pukul hingga sebati.
3. Sedia digunakan sebagai filling @frosting.
4. Untuk filling, kek dibelah tengah sebanyak 2 layer. Isi setiap layer dengan filling cream cheese diatas.
5. Untuk finishing, deco cream cheese yg lebih diatas kek & disekelilinnya ikut kreativiti masing.
6. Sedia untuk dihidang.

  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...