Bahanya:
1 paket biskut marie dipatahkan
250gm butter
200gm coklat masakan
1/2 cawan serbuk koko
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan susu cair
Caranya:
1. Cairkan butter dalam kuali, masukkan semua bahan di atas kecuali biskut marie.
2. Kacau sehingga larut & likat.
3. Masukkan biskut marie, kacau rata.
4. Alaskan acuan dengan plastik, lebihkan plastik diluar acuan supaya senang untuk dikeluarkan dari acuan. (Ummi guna loyang 8'x 8').
5. Masukkan adunan dalam acuan, tekan bg padat & rata. Sejukkan dalam peti ais 5-6jam sebelum dipotong.
Hiasan:
2 sudu teh serbuk koko
3 sudu makan susu pekat manis@ secukupnya
4 sudu makan minyak jagung
4 sudu makan susu cair @ secukupnya (ikut kepekatan yang dikehendaki)
* masak dalam periuk menggunakan api yang perlahan. Kacau hingga sebati, masukkan dalam pipping bag, siramkan ke atas kek batik.
No comments:
Post a Comment