Thursday, 12 November 2015

DAGING GORENG KUNYIT BERSAMA LADA BENGGALA

 
Daging Goreng Kunyit Bersama Lada Benggala




Bahannya:

300gm daging segar@  batang pinang dihiris nipis, dibasuh 

bersih & ditoskan

1 biji lada benggala kuning dihiris dadu

1 biji bawang besar holland dimayang kasar

4 biji cili kering dihiris kasar

4 ulas bawang putih ditumbuk

2.5 cm kunyit hidup ditumbuk

1 sudu teh garam

1 cawan air

sedikit bahan perasa

sedikit minyak untuk menggoreng (anggaran 1 senduk kecil)

       

Cara membuatnya:

1. Tumbuk, bawang putih & kunyit bersama garam & perasa.

2. Gaulkan pada daging dengan bahan tumbuk diatas, perap selama 10-15 minit

3. Panaskan minyak, masukkan perapan daging diatas, kacau sehingga berubah warna (dari warna daging mentah kepada sedikit kuning kelabu)

4. Masukkan air, kacau sekejap, perlahankan api, tutup dengan tudung periuk, biarkan mereneh sehingga air kering @sehingga daging empuk)

5. Masukkan lada benggala, cili kering & bawang besar, kacau sehingga bawang lembut.

6. Angkat, hiaskan dengan daun belalai gajah & belahan tomato ceri. Sedia untuk dihidang.

          





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...