Thursday, 12 November 2015

KEK BROWNIES WALNUT MARBLE CHEESE



Brownies Walnut Marble Cheese Cake


Lapisan Brownies (untuk Kek 1.3kg)

Bahannya: 
250gm mentega
1 cawan serbuk koko
3/4 cawan gula castor
1/2 cawan susu cair/ fresh milk
1 /2 cawan walnut, dicincang & digoreng tanpa minyak
2 sudu makan susu pekat manis
3 biji telur gred B
1+3/4 cawan tepung kek diayak
1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat diayak

Caranya:
1. Cairkan mentega, masukkan serbuk koko, kacau hingga sebati
2. Pukul telur bersama gula castor hingga sebati.
3. Masukkan susu cair, susu pekat manis & cairan serbuk koko bersama mentega. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan tepung gandum bersama soda bikarbonat. Kacau hingga sebati.
5. Sebelum masukkan walnut,  ambik 2+1/2 sudu makan adunan diletakkan dalam piping beg. (untuk dilorek diatas cheese)
6. Masukkan walnut, kacau hingga sebati.
7. Bakar dalam acuan 9x9x3 inci dengan suhu 170°C selama 20minit.



 



Lapisan Marble Cheese

Bahannya :
250gm cream cheese ( tatura cream cheese)
3 /4 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur gred B
1 sudu tepung gandum
25ml air

Caranya :
1. Putar cream cheese hingga gebu
2. Masukkan gula & telur, pukul hingga gebu
3. Masukkan air & tepung gandum, Kacau hingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke atas lapisan brownies,
5. Paipkan adunan Brownies, lorek dengan menggunakan lidi satay.
6. Bakar selama 17minit dengan suhu 170°C. (ikut oven masing-masing)
7. Sejukkan sebelum dipotong. Kalau boleh simpan dalam peti ais selama 2 hingga 4 jam untuk mendapat potongan yang cantik.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...