Thursday, 12 November 2015

PAPRIK IKAN KEMBONG



Paprik Ikan Kembong


Bahannya:
10 ekor ikan kembong size kecil, dibersihkan,dikelar 3, digaul dengan garam & perasa serta digoreng hingga garing, disusun diatas pinggan dan diketepikan.
4 biji bawang besar dihiris halus
4 ulas bawang putih dicincang halus
3 keping hirisan halia dihiris halus
2 batang serai dihiris halus
4 helai daun limau purut dihiris halus
2 sudu makan pes cili maepranom
sedikit air jika perlu (3 sudu makan)
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng & menumis
sedikit bahan perasa

       


Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar hingga kekuningan & layu.
2. Masukkan serai, halia, & pes maepranom, kacau hingga sebati & naik bau.
3. Masukkan sedikit air, garam, gula, perasa & daun limau purut. Kacau hingga sebati.
4. Angkat & tuangkan keatas ikan kembong goreng yang telah tersedia didalam pinggan.
5. Hiaskan dengan daun kemangi, sedia untuk dihidang.

         


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...