Thursday, 12 November 2015

MAGGIE KETAM

Maggie Ketam

Bahannya:

2 paket mee segera perisa kari ( Ummi guna brand Mamee kari berapi)
2 ekor ketam
1 biji telur
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
3 keping hirisan halia*
1 sudu makan cili sangai maepranom (@ boleh guna cili giling/cili boh)
4+1/2 cawan air
1 biji tomato
1 sudu makan sos cili thai ( Ummi guna life brand)
hirisan kobis secukupnya
sedikit minyak untuk menumis (Ummi guna minyak bunga matahari)
* chop@ hiris/cincang halus

Caranya:
1. Panaskan minyak, masukkan bahan cincang, kacau sehingga layu
2. Masukkan pes cili maepranom, kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan air, perencah kari mee segeradan sos cili, biarkan hingga mendidih
4. Masukkan telur, kacau hingga hancur.
5. Masukkan ketam, biarkan sehingga masak, angkat letak dalam pinggan berasingan
6. Masukkan mee segera, kobis & tomato. Kacau selama 2 minit & angkat.
7. Hidangkan dalam mangkuk bersama ketam tadi, hiaskan dengan gulungan kulit tomato, hirisan cili padi & Daun sadri.
8. Sedia untuk dinikmati.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...