Almond Crunchy Cookies
Bahannya:
Bahan A
250gm butter
60 gm shortening
130gm gula castor
Bahan B :
330gm tepung gandum diayak
1/2 sudu teh emplex diayak
80gm tepung jagung diayak
80gm serbuk badam dipangang
Bahan A
250gm butter
60 gm shortening
130gm gula castor
Bahan B :
330gm tepung gandum diayak
1/2 sudu teh emplex diayak
80gm tepung jagung diayak
80gm serbuk badam dipangang
Bahan Hiasan
3 biji telur putih untuk celupan
3 biji telur putih untuk celupan
500gm Badam hancur untuk salutan@ secukupnya
3 biji kuning telur + essen vanilla untuk sapuan (optional)
Caranya:
1. Pukul bahan A hingga kembang( warna bertukar asal sedikit kuning kepada warna krim yang lebih putih).
2. Masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh.
3. Ambil doh sebesar ibu jari, gentel menjadi bulat, celupkan kedalam telur putih & golekkan atas badam hancur, kemudian letakkan dalam 'paper cup'
4. Sapu telur kuning yang telah dicampur essen vanilla (untuk hilang hanyir ) diatasnya jika suka.
5. Bakar pada suhu 140C selama 30 - 35 minit. (Ikut kesesuaian oven masing-masing)
1. Pukul bahan A hingga kembang( warna bertukar asal sedikit kuning kepada warna krim yang lebih putih).
2. Masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh.
3. Ambil doh sebesar ibu jari, gentel menjadi bulat, celupkan kedalam telur putih & golekkan atas badam hancur, kemudian letakkan dalam 'paper cup'
4. Sapu telur kuning yang telah dicampur essen vanilla (untuk hilang hanyir ) diatasnya jika suka.
5. Bakar pada suhu 140C selama 30 - 35 minit. (Ikut kesesuaian oven masing-masing)
No comments:
Post a Comment