Thursday, 12 November 2015

DAGING GORENG KUNYIT BERSAMA CILI HIJAU


Daging Goreng Kunyit Bersama Cili Hijau

Bahannya:
250gm daging segar@  batang pinang dihiris nipis, dibasuh bersih & ditoskan
3 biji cili hijau dihiris serong
1 biji bawang besar holland dimayang kasar
4 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
3/4 sudu teh garam
1 cawan air
sedikit bahan perasa
sedikit minyak untuk menggoreng (anggaran 1 senduk kecil)

     

Cara membuatnya:
1. Tumbuk, bawang putih & kunyit bersama garam & perasa.
2. Gaulkan pada daging dengan bahan tumbuk diatas, perap selama 10-15 minit
3. Panaskan minyak, masukkan perapan daging diatas, kacau sehingga berubah warna (dari warna daging mentah kepada sedikit kuning kelabu)
4. Masukkan air, kacau sekejap, perlahankan api, tutup dengan tudung periuk, biarkan mereneh sehingga air kering @sehingga daging empuk)
5. Masukkan cili & bawang besar, kacau sehingga bawang lembut.
6. Angkat, hiaskan dengan daun kemangi. Sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...