Thursday, 12 November 2015

KEK CARROT WALNUT CHEESE FROSTING


Kek Carrot Walnut Cheese Frosting


Bahannya:

Bahan A:
5 biji telur kuning
200 ml minyak jagung
90gm gula perang
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh essen vanilla
150gm tepung gandum  superfine* (klu x ada boleh guna tepung kek)
1/2 sudu teh serbuk penaik*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
40gm kacang walnut cincang disanggai tanpa minyak diatas kuali @ frypan.
150gm carrot diparut
* diayak bersama

Bahan B:
5 biji telur putih dipukul berasingan hingga bertanduk (klu terbalikkan ke bawah tak jatuh)

Caranya:
1. Pukul telur kuning bersama gula perang, minyak jagung, essen vanilla & garam hingga sebati.
2. Masukkan tepung bersama bahan yang diayak, kacau hingga sebati.
3. Masukkan bahan B, kaup balik dengan sudip sahaja, klu guna mesin guna speed yamg paling rendah.
4. Masukkan dalam acuan 8' x8' yang telah digris & dialas dengan kertas minyak.
Bakar dalam suhu 170°C selama 45 minit.
5. Test kek dengan menggunakan lidi satey, cucuk ke dalam kek, klu lifi keluar bersih tanpa melekat maksudnya kek sudah masak.
6. Biarkan kek didalam loyang sebelum dituang atas redai untuk disejukkan.
7. Kek dibelah dibahagian tengah untuk filling

                          


CHEESE FROSTING/HIASAN

Bahannya:
250gm cream cheese (ummi guna brand tatura)
250 gm cream well
80gm gula icing
1/2 sudu teh jus limau nipis
3 jenis pewarna ( ummi guna emalco blueberry, hijau apple & merah hati)
Manik gula-gula hiasan

Caranya:
1. Pukul cream cheese bersama cream well & gula icing hingga sebati.
2. Masukkan dalam piping beg, paipkan atas kek lapisan pertama yang telah dibelah tadi hingga rata.
3. Hiaskan mengikut kreativiti anda.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...