Puding Sagu Kuah Kastard
PUDING SAGU
Bahan-bahannya:
300gm sagu
air secukupnya untuk merebus
sedikit pewarna merah
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas, sentiasa kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah.
2. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
3. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis & dikacau supaya kanji sagu keluar.
4. Toskan sagu tadi & masukkan kedalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
5. Simpan didalam peti sejuk.
KUAH KASTARD
Bahan-bahanya:
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
4 cawan air
9 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut.
Sentiasa kacau hingga mendidih.
2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.
No comments:
Post a Comment