Friday, 13 November 2015

PUDING SAGU KUAH KASTARD

 
Puding Sagu Kuah Kastard


PUDING SAGU

Bahan-bahannya:
300gm sagu
air secukupnya untuk merebus
sedikit pewarna merah

       

Cara membuatnya:
1.  Campurkan semua bahan diatas, sentiasa kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah.
2. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
3. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis & dikacau supaya kanji sagu keluar.
4. Toskan sagu tadi & masukkan kedalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
5. Simpan didalam peti sejuk.

       



KUAH KASTARD


Bahan-bahanya:
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
4 cawan air
9 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam


Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut.
Sentiasa kacau hingga mendidih.
2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.



       

       



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...