Nasi Goreng Udang Galah Bersama Bunga Kantan
2 pinggan penuh nasi putih sejuk
1 + 1/2 biji bawang besar bombay dihiris halus
4 ulas bawang putih dicincang
2 sudu makan kicap sotong
15 ekor udang galah saiz kecil
1 kuntum bunga kantan dihiris halus (seperti nak buat kerabu)
1 +1/2 sudu makan pes cili maepranom
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
Daun pudina sebagai hiasan
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih & bawang besar hingga layu.
2. Masukkan pes cili, kacau hingga sebati
3. Masukkan udang, kicap sotong, garam, gula & perasa, kacau hingga udang masak.
4. Masukkan nasi, kacau hingga nasi kering & tidak melekat.
5. Masukkan bunga kantan, kacau selama 1 minit & angkat.
6. Hiaskan dengan daun pudina, sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment