Mini Red Velvet Cup Cake
Bahan-bahan:
100gm
tepung jagung*
2
sudu makan serbuk koko*
200gm
tepung gandum*
½
sudu teh serbuk penaik*
6
biji putih telur (dipukul hingga kental)
6
biji telur kuning
200ml
minyak jagung
150ml
susu masam/ Buttermilk) (susu cair + 1 sudu jus limau nipis/cuka makan, biarkan
selama 10 minit)
180gm
gula kastor
1
sudu teh garam halus
1
sudu makan jus limau nipis/cuka makan
2
sudu makan pewarna merah
1
sudu teh essen vanilla
2
sudu makan ovallete
Coklat
chip untuk hiasan
Cawan
kertas saiz paling kecil (= duit 50 sen lama)
*
Diayak bersama
Caranya:
1.
Pukul telur kuning + gula kastor + essen vanilla + ovallete + pewarna merah +
cuka + garam hingga kembang.
2.
Tambah minyak masak & susu masam, pukul hingga sebati
3.
Masukkan bahan yang diayak, pukul hingga
sebati
4.
Masukkan telur putih, kaup balik hingga sebati
5.
Masukkan dalam piping bag, paipkan dalam cawan kertas
6.
Panaskan oven, bakar dalam suhu 170oCelcius selama 10 minit.
No comments:
Post a Comment